Når man ikke lenger leker fotball…

 

tilingvild21Sammen med fotograf Linda Næsfeldt har jeg siste året arbeidet med et fotball-prosjekt. Linda er sponset av Fritt Ord, som gir oss muligheten til å reise rundt i verden og vise noen av fotballens ikke-kommersielle sider. I Sarajevo leker de ikke fotball. For ultra-gutta i Horde Zla, eller Gangs of Evil, er FC Sarajevo mye mer enn et fotballag. Det handler om territorium, makt, stolthet og kjærlighet. Politiet deler ikke deres oppfatning. De stiller bevæpnet langs ruten Horde Zla bruker til stadion. Det kan være nødvendig. Supportere fra andre klubber er ikke ønsket i byen, og får det innprentet på en håndfast måte. Da vi var der, tapte klubben kampen på hjemmebane. Samme kveld fikk spillerne hjemmebesøk av Horde Zla, som forklarte at det ikke skulle gjenta seg. Dessverre ble det tap neste kamp også. Det var samme dag Sarajevo arrangerte sin første homoparade. Ti ble skadet i opptøyene som fulgte. Her følger et lite utdrag:

«Det er krig. Det er kamp.
For Zlatan Velic (25) er det uansett to sider av samme sak. Hver fotballkamp er en krig mot motstanderne. Politiet. Noen ganger også Sarajevos egne spillere. Og krigen på Balkan– den munnet ut i dette. Et fort. Et stadion. En klubb som er blitt selve symbolet på Sarajevos ånd, og som skal hedres og vernes med ditt eget blod om nødvendig.
– FK Sarajevo representerer alt som er godt. Dette er det fedrene våre gikk til krig for. Mange har dødd for at vi kan stå her på tribunen i dag. Derfor vil også vi dø med skjerfet på oss.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s