Tennfjords intervjuskole, del 2

Kall det giverglede. Kall det galskap. Men i 2010 er gode råd helt gratis. Hver uke legger jeg ut mine beste tips til å bli en bedre intervjuer.

Ingen liker et rævhål

Da jeg begynte som intervjuer, hadde jeg bakgrunn som nyhets- og krimjournalist. Mitt forbilde var gutta som filleristet finanskjendisene og svarte med enstavelses-ord hvis du møtte dem ved kaffemaskinen. Det er mye fint med å være revolverjournalist, men jeg kan love deg en ting: det får ikke folk til å snakke om følelser.

Og i personintervjuene, er det nettopp følelsene vi er på jakt etter. Prinsippet er enkelt. Hvis du vil at folk skal  åpne seg. Hvis du vil at de skal dele noe med deg de ikke allerede har delt med journalisten fra VG Helg (urk…), så må intervjuobjektet ha tillit til deg. Tillit til at du kan forstå, og at du kan forvalte det de sier på en skikkelig måte.

Ingen liker et rævhål, enten du møter dem privat eller i en intervjusituasjon. Tenk etter selv. Sist du møtte en sånn glattsleiket, ekkel fyr på fest, ville du åpne deg og fortelle hvordan du egentlig har det? Sånn innerst inne?

Men så kommer utfordringen: å ikke være et rævhål, betyr heller ikke at du skal være venninne. Ikke bare er det uetisk å bli det. Det er også en bedrag, fordi intervjusituasjonen er så skjev. De forteller alt. Du forteller ingenting.

Det holder i massevis å være proff. Det vil si: godt forberedt, åpen og nysgjerrig. Tar du opp intervjuet på tape, kan det være nyttig å høre etter hvordan du selv virker. Er du for varm? Bygger du opp under en relasjon som ikke eksisterer? Eller går du for hardt ut? Jeg er personlig en stor tilhenger av frekke spørsmål, men selv de kan stilles på en mer eller mindre respektfull måte.

Laktmustesten er som følger: hadde du delt noe om du hadde møtt deg selv?

2 kommentarer

Filed under Ingvild Wedaa Tennfjord, Tennfjords intervjuskole, Uncategorized

2 responses to “Tennfjords intervjuskole, del 2

  1. Hemo

    Takk-takk 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s