Tennfjords intervjuskole: Det viktigste jeg har lært

Har du også opplevd å gå fra et intervju og tenkt at personen foran deg var alt annet enn du hadde forestilt deg? Jeg tror vi ofte er så sikker på at folk er sin fasade, at vi går glipp av historiene som ligger bak. Er det noen som har overrasket deg?

5 kommentarer

Filed under Uncategorized

5 responses to “Tennfjords intervjuskole: Det viktigste jeg har lært

 1. Slike polariteter er det jo fort gjort å benytte seg av i tittelen og ingressen/nedrykkeren på slike intervjuer, har sikkert mange lagt merke til. Du finner jo 2-3 slike «innganger» i alle landets helgemagasiner hver eneste uke.

  Så et oppfølgingsspørsmål til alle som leser Magasinet og annen featurejournalistikk:

  Hva syns dere om ingresser av denne typen:

  «Hver dag regjerer Kjartan Kråkenes over 20.000 ansatte. Men når han kommer hjem, blir han kommandert rundt av kona.»

  «Frøydis Kråkevik (24) ble kåret til verdens vakreste kvinne. Men i rollespill på nettet har hun hareskår og akne.»

  Funker det? Får det deg til å lese videre?

 2. Her er du inne på noe jeg synes er veldig spennende! For det er jo sant – den slags polariteter er jo pinlig enkelt å trekke ut og gjøre til en klisje. Sprøsmålet blir vel hvordan vi kan unngå de klisjeene. For et intervju av typen: denne mannen er akkurat som du tror. Ingen overraskelser her. Gå hjem, og slå på tv, er vel ingen høydare heller?

 3. Magne Fonn Hafskor

  Utfordringen akkurat nå bør jo være å portrettintervjue Mohyeldeen Mohammad. Å dømme etter det han har uttalt til media de siste dagene, kan det virke som om han egentlig er mer nyansert i sitt syn enn det Dagbladet så langt har gitt inntrykk av at han er. Hva er hans historie? Hvem er han bak (den mediaskapte) fasaden?

 4. Her kommer du inn på noe veldig interessant, Magne. Fordi – vi portrettintervjuer nesten alltid folk som står på kanten av det etablerte. Portrettet regnes ofte som praktplassen i avisen. En måte å hylle, eller vise fram folk vi liker. Det vil si at du sjelden, eller aldri finner kriminelle, rufsete eller skakke folk der. Når det gjelder Mohammad – han bør vise til mer enn nyanser for å komme på godfot med meg : )

 5. Carina Alice Bredesen

  Som regel er det alltid noe overraskende eller uventet med alle mennesker. Til og med ved mine gode venner eller min nærmeste familie. Så hvorfor ikke med interjvuobjekter?

  Det å komme bak fasaden er noe av det mest fascinerende jeg vet med mennesker, og gang på gang viser det seg at det ligger mange lag av erfaringer, hendelser, følelser, frykt, ambisjoner, drømmer, håp, ytre påvirkninger osv bak folks handlinger. Dette er noe jeg gjerne skulle jobbet mer med som journalist – og portrettintervjuet er kanskje den beste scenen for dette?

  Jeg er helt enig at at vi også trenger andre skikkelser enn sterke meningsbærere, kulturelle suksesser eller sportsstjerner i slike intervjuer. Gi meg rufsete og skakke personer – og det vil vise at det jammen meg er mer bak den fasaden også!

  Men går man inn i et intervju med den målsetting om å få bekreftet alle sine «mistanker», blir det sjeldent et godt intervju…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s