En dag på «kontoret»

Må bare benytte anledningen til å minne om hjemmekontorets ubestridte fordeler! I dag jobber jeg på Kaffebrenneriet og koser meg veldig. Mange jeg kjenner er litt engstelige for frilanstilværelsen og tenker de vil savne et fellesskap. Jeg kan oppsøke det når jeg vil, men synes jeg jobber bedre og mer effektivt alene. Hvordan jobber du best?

22 kommentarer

Filed under Uncategorized

22 responses to “En dag på «kontoret»

 1. Frode Mindrebø

  Leve hjemmekontoret og frilanstilværelsen!

 2. Helt enig, Frode! Hvorfor valgte du å være frilanser?

  Sendt fra min iPhone

 3. Jeg jobber vel best alene. Klarer alltid å motivere meg selv. Resultatet er det som motiverer meg. Men det er alltid godt å ha noen å snakke med dersom man lurer på noe.

  Jeg jobber godt i team også, det er ikke helt umulig å få til 😉

  T E A M – together everyone achieves more!

 4. Mitt problem er ironisk nok at jeg jobber med for greie folk : ) Når jeg kommer ned på Dagbladet, er det litt som SFO. Jeg møter alle vennene mine. Kjempegøy! Men det blir ikke effektiv jobbing av det…

 5. Vibeke

  Hjemmekontor er bare det beste. Jeg er en av disse som alltid har benyttet fleksitidens velsignelse til å begynne tidlig, for på den måten å få et par timer effektiv arbeidstid før den store, sosiale kollegaflokken dukket opp. Som frilanser har jeg bare dyrket den effekten videre: Pc-en er slått på og i drift rundt halv seks-tiden om morgenen. Dermed rekker jeg å legge inn drøyt tre timers konsentrert skrivearbeid før telefonen begynner å ringe. Det er helt utrolig hva jeg når over på den tiden.
  En annen bonus ved tidlig start er muligheten til – ved lunsjtider – å kunne konkludere med at dagens dont er gjort, og så leve ut den sentrale delen av ordet frilanser: Fri!

 6. To streker under svaret, Vibeke!!
  Før jeg ble frilanser, var jeg også bekymret for hvordan det kunne kombineres med barn. En veldig klok dame sa at det faktisk var enklere. Litt vanskelig å tro på når du har fast jobb og fantastiske støtteordninger. Men – å ikke måtte være på samme geografiske sted åtte timer hver dag er en kjempefordel med småfolk. Jeg kunne hvile når jeg var gravid, kom raskere tilbake i jobb etter perm, og kan ta hjemmedager hvis baby er syk.

 7. Jobber absolutt mest effektivt alene. Slik som i dag for eksempel. Har en hel fløy helt for meg selv her på Trønder-Avisa i Steinkjer.
  PS: Fikk nettopp god bruk for portrettipsene du ga på Jegtvolden hotell i Inderøy i juni. Tror det resulterte i mitt beste portrettintervju så langt!
  Håvard

 8. Så glad for å høre at du bruker tipsene! Kan ikke jeg få lese portrettet? Jeg elsker jo sånt. Hva gjorde du i intervjuet som ga et så bra resultat?

 9. Jeg la bort PC-en (som jeg tidligere skrev på under intervjuet)
  Jeg tok opp hele intervjuet.
  Dagen etter skrev jeg ut hele opptaket, før jeg lot det ligge til dagen etter.
  Den tredje dagen skrev jeg det ut.
  Nå var det veldig lett å finne fram til de gode sitatene, og utskrvingen gikk raskt og lett.

  Jeg kan sende deg PDF-ene på mail når de er klare.
  Det skal trykkes lørdag 4.september.

 10. Nydelig! Jeg er så glad på dine vegne. Sant det hjelper veldig å la teksten hvile litt? Gleder meg til å lese.

 11. kasiopeiia

  Å jobbe på kafé er perfekt. Det skjer ting rundt en, men ingenting som angår en selv.

 12. Jeg vet egentlig ikke hvor jeg jobber best, men som regel jobber jeg best og mest effektivt under press, og når jeg må strekke meg litt for å holde nivået. Deadlinedopet kaller jeg det blant annet. Og jeg hadde aldri overlevd å ha eget kontor på kontoret, for å si det sånn. Lenge leve åpent landskap, spør du meg.

  Når det gjelder hjemmekontor, så elsker jeg muligheten, men kjenner at jeg tviler på hvordan jeg skulle klart det i praksis. Ikke som nå, når jeg kan jobbe litt hjemmefra når det passer best, men hvis jeg skulle blitt frilanser på full tid. Tror også jeg ville savna kolleger etter hvert, men man binder seg kanskje til et slags miljø uansett?

  Noen tips til en som lurer på hvordan man praktisk legger opp en frilanstilværelse? Gjerne en som er basert på at man skal kunne realisere egne ideer, og ikke være «tilkallingsvikar».

  Hilsen Carina

 13. Da jeg ble frilanser, trodde jeg at jeg skulle bli ensom og ustrukturert. I stedet oppdaget jeg at jeg er et A-menneske som arbeider mye mer effektivt alene. Et lite sjokk for en supersosial person som meg : )

  Jeg holder et foredrag som heter Halleluja – jeg er frilanser. Jeg kan tipse deg neste gang jeg skal snakke et sted om dette.

  Men skal jeg bare si noe helt, helt kort vil jeg si:
  begynn med å lage et drømmekart. Hva vil du? Virkelig? Tenk stort! Drøm!

  Så lager du en plan for hvordan du skal nå dit. Still deg spørsmålet – er handlingene mine nå i tråd med det jeg drømmer om å oppnå? Som regel er svaret nei. Da må du ta grep.

  Bruk kompetansen din bredere enn du i utgangspunktet hadde tenkt.

  Markedsfør deg selv

  Lever produkter du er skikkelig stolt av. Slurvearbeid kan du bare levere som fast ansatt ; )

  Håper du kan bruke noe av dette!

 14. Ingvill

  Herlig å høre ditt «Halleluja» nå Ingvild. Du var jo litt i tvil om du passet til å være frilanser, husker jeg… Men det er jo herlig, da. Bare du, kaffekoppen, PC’en og en, to eller ti oppgaver som faktisk har valgt SELV!

 15. Og du var den som inspirerte meg til å gjøre det!! Takk for en av de viktigste telefonsamtalene i min karriere, Ingvill!

 16. Takk for tips om frilanstilværelsen. Og jeg kommer gjerne for å høre foredraget ditt 🙂 Let me know.

  En annen ting jeg tenker på om dagen er å vite når det passer å gjøre hva. Hva er neste skritt, når jeg har flere valgmuligheter? Og den klassiske avveielsen mellom det trygge og det man drømmer om. Godt ikke avgjørelsen må tas med det første 🙂

 17. Ja, det er jo et litt tricky spørsmål, siden hva som blir neste steg til en viss grad styres av deg selv og til en viss grad av andre. Du kan ikke kontrollere det 100 prosent. Derfor synes jeg det er så viktig å tenke igjennom hva du ønsker deg. Lage et slags drømmekart, om du vil. Hvis du vet hva målene dine er, blir det enklere å arbeide mot dem. Og da kan du lettere gjenkjenne når en mulighet åpner seg. Jeg har fått mange muligheter det siste halvåret, som ligger innenfor det jeg drømmer om, men som samtidig går langt utenfor det jeg så for meg.
  Når det gjelder trygghet tenker jeg dette: ironisk nok er vi som lever i et av verdens tryggeste land, helt fullstendig obsessed med trygghet. Still deg selv spørsmålet – hva er det verste som kan skje? En klok sjef i BT spurte meg en gang: hvor gammel er du? 23. Og du er singel? Jepp. Uten barn? Jepp. Da ser jeg ikke helt hvor den store risikoen ligger. Du er en sjel og en skjorte. Hvis du ikke tar sjanser nå, tar du det aldri.

 18. Vibeke

  Sikkerhet er vel et spørsmål om økonomi. Klarer jeg å leve av å være frilanser? Svaret er enkelt: Vær konkret, lag budsjett.
  Når du vet hvor mye du bruker på å bo, spise og leve, vet du også hvor mye du må tjene. Da blir det lettere å vurdere alt: om du faktisk vil bli frilanser, hvilket prisnivå du vil legge deg på og hvor mye du må regne med å jobbe.
  Og hvis du faktisk velger å hoppe over i frilansernes rekker vil jeg varmt anbefale deg å hyre en regnskapsfører. Det kan virke surt å betale tusenlapper for regnskapstjenester, men regnskapsførere er virkelig tryllekunstnere med tall og skatt. De pengene er raskt tjent inn igjen!

 19. Jeg husker at du delte noen tanker om penger og fritid, Vibeke. Var det sånn at du satte et beløp du måtte tjene hver måned, og når målet var nådd, tok du fri? Eller husker jeg helt feil nå? Høres veldig behagelig ut i alle fall : )

 20. Vibeke

  Hmmm. Her blir svaret både et ja og et nei. Jeg vet hva jeg må ha inn på kontoen den første i hver måned for å leve det livet jeg liker på en så behagelig måte som mulig. Derfor er det lite rom for spas og moro frem til «neste måneds inntekt» er i boks. Men når grunnbeløpet er tjent inn, kan jeg velge en friere vei resten av måneden. Det innebærer ikke nødvendigvis fri (selv om det også skjer!) men muligheten til å jobbe med noe artig som ikke nødvendigvis gir stor inntekt i forhold til innsats, bruke tid på markedsføring/markedsundersøkelser eller fortsette i samme spor og øke inntekten kraftig akkurat den måneden for å bygge en buffer til senere.
  Jeg prøver å la være å omtale meg selv som frilanser. Jeg er bedriftseier, med inntjeningskrav, økonomisk ansvar, produksjonsmål og fast arbeidstid. Jeg er både sjef og ansatt. Det er forskjell på min privatøkonomi (lønnsbasert) og bedriftens økonomi (inntektsbasert). Hvis jeg slækker litt med arbeidet i slutten av måneden fordi jeg har lyst, er det kun etter en vurdering av om bedriftens økonomi tåler det, og har den nødvendige styrken til å betjene sine forpliktelser.
  Ingvild, du bruker ordet trygghet. Jeg bruker kontroll. Viten om hvor mye jeg må ha inn på kontoen hver måned gir meg økonomisk kontroll, og dermed kan jeg bruke hodet til det jeg liker best: journalistikk, språk og formidling.

 21. Er du fremdeles engstelig innimellom for at det skal gå rundt? For du ser jo måned etter måned at det går veldig bra, gjør du ikke? Jeg lurer på om den usikkerheten slipper taket?

 22. Vibeke D-P

  Nei, jeg er ikke engstelig mer. Inntekt kommer til den som er villig til å arbeide for det.
  Jeg har spredd risikoen ved å jobbe i forskjellige bransjer, som journalist, fotograf (journalistikkuavhengig), forlagsredaktør og språkkonsulent, så det er alltid noen som ringer og vil ha noe gjort. Dersom én bransje plutselig skulle gå på trynet (som en del av pressen gjorde under den siste krisen) og dermed struper inntekten din, kan du enkelt lene deg over på en annen bransje i en periode og øke inntekten derfra i stedet.
  Mine to beste tips (tre, hvis jeg gjentar det med å ha regnskapsfører) er å skaffe seg noen faste avtaler som sørger for at en del av inntekten stille og rolig tusler inn på konto, samt å kjempe hardt for høye honorarer fra første øyeblikk. Det er så utrolig vanskelig å øke prisen når samarbeidet allerede er etablert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s