Buzz – slik lager du det sjøl!

Nyhetsdesken i Dagbladet, en døsig kveld i 2003. Tennfjord er sommervikar og har akkurat intervjuet den relativt ukjente Pia Haraldsen til en enquete om ett eller annet.

Tennfjord: Hva skal jeg titulere deg som?

Haraldsen: IT-girl.

T: Hæ?

H: IT-girl.

T: Titt?

H: IT!

T: Jobber du med data?

H: Nei. Jeg er IT-girl, altså en jente det snakkes om.

T: Itj? Kan du stave det for meg?

H: IT. IT!!! IT.

T: I for Ingar altså? Og T for Tommy? Og så girl. 

H: Jepp. IT-girl.

T: IT-girl. Da lærte jeg noe nytt i dag også.

Yeah, yeah, yeah.. Ikke mitt stolteste øyeblikk. Men -frågan är:

Hvordan klarte Pia Haraldsen å bli en IT-girl sånn helt ut av den løse luften? Og det det aller, aller største spørsmålet er: kan du også bli det?

Buzz. Det er nøkkelordet her. Haraldsen klarte å skape buzz rundt seg selv. Hun ble en snakkis. Nå skal det også sies at mye av det snakket var rein drittslenging, men hun har siden det fått seg noen jobber jeg vet folk med langt mer utdannelse og studiepoeng hadde drept for.

For noen dager siden fikk jeg en mail av en fersk journalist som vil frilanse. Hun har talentet, stå-på-viljen og litt erfaring. Problemet er bare at sjefene og mellomlederne rundt i redaksjonene ikke aner at hun eksisterer. Så til alle ferskiser der ute- her er den: TENNFJORDS FABELAKTIGE BUZZ-oppskrift!

Steg 1: Skaff deg praksis

Vil du jobbe i media, teller praksis nesten mer enn utdannelse. Skaff deg aller helst begge deler. Når du har en fot innenfor i redaksjonen, så ser du denne videoen her, og jobber ræven av deg. Vær blid! Vær flink! Lær deg navn på så mange som mulig.

Steg 2: Vis at du eksisterer

Du selger en vare – deg selv. For at noen skal kjøpe den, må de vite om den. I praksisperioden fikk du vist deg frem for mange. Dessverre glemmer mellomledere og sjefer (som alle oss andre) veldig fort. Du må finne en måte å minne dem på at du eksisterer. Har jobben fredagspils? Dukk opp. Bli venner med nøkkelpersoner på Facebook og Twitter. Stikk innom og si hei. Ring og spør om de trenger deg.

Steg 3: Bruk nettverket ditt.

Sett deg ned med mobiltelefon og et ark. Hvem kjenner du? Skal du frilanse, er det lurt å ha flere arbeidsgivere. Kjenner du noen på innsiden som kan anbefale deg? Fikse et lite kaffemøte? Har du en gammel tante i NRK? En studiekompis i Dagbladet? Ring. Sjekk ut mulighetene. Lag en plan.

Steg 4: Bli anbefalt

Bransjen trenger talent. De trenger ikke enda flere telefoner fra no-good liksomjournalister som vil selge feriebildene sine fra Canariøyene og kaller det en reportasje. Derfor skal du være litt smartere. Få noen til å anbefale deg. Det øker betraktelig sjansen for at sjefen ikke bare legger på.

Steg 5: Bruk det gyldne triangelet

Facebook, Twitter, blogg. Gjør du en spennende jobb? Skriv om det. Har du tatt noen supre bilder? Legg dem ut. Kanskje det kjennes merkelig å legge ut ting gratis som du ellers tar betalt for. Vet du hva? Det er bedre at noen ser dem at de støver bort i kommodeskuffen din.

Steg 6: Bygg selvtilliten din

Jobber handler om det samme som dating: tiltrekning. Er du attraktiv for arbeidsgiverne? Tenker de at du er en person de bare må få med på laget før noen andre snapper deg? Selvtillit er sexy. Spesielt hvis den er koblet med talent. Å stå med luen i hånden og bare håpe at noen oppdager deg, har ALDRI ALDRI ALDRI fungert!

(Eller har det? Ble ikke forresten Elle «The body» Macherson stoppet på gaten? Hm… Mulig selvmotsigelse her.)

Steg 7: Bygg kompetanse

Og se denne videoen her.

Steg 8: Gå tilbake til steg 1 og begynn på nytt.

Denne sirkelen blir raskt en spiral. Den går oppover. Du skal være med. Sett deg opp i kørja og la ballongen gå!

Så blir du en IT-girl. Titt? Nei, IT Tennfjord! I-T!!!!

8 kommentarer

Filed under Uncategorized

8 responses to “Buzz – slik lager du det sjøl!

  1. En som blir skikkelig forbanna hvis hun en eneste gang til blir titulert som eks-niesen til dronning Sonja : )

  2. Bra post. Har du noen gode tips rundt det å drive enkeltmannsforetak? Jeg kjenner mange som er redde for det, da det er lett å rote det til med skatt og moms og sånt.

  3. Jammen så klart vi skal lage et innlegg om å drive enkeltmannsforetak!! Jeg skal legge det ut så snart jeg rekker. Du er ikke den første som synes det virker litt kronglete, for å si det sånn… Men egentlig, sånn helt mellom oss, så er det veldig enkelt…

  4. Men IIIIngvild TTTTTTennfjord, du er jo allerede en IT-girl! :]

  5. Oi, var logget inn med noe gamle WordPress-greier. Flååått. Sliten er altså meg, Hanna!

  6. Tilbaketråkk: Viktige råd for ferske journalister | Frilansinfo.no | Informasjonsportalen for kreative frilansere |

  7. Tilbaketråkk: Viktige råd for ferske journalister | Frilansinfo.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s